donderdag 28 december 2017

Vluchtelingen België


Op 7 oktober werd Antwerpen gebombardeerd en toen kwam de grote stroom vluchtelingen op gang. De schattingen lopen uiteen maar algemeen wordt aangenomen dat er meer dan 1.000.000 vluchtelingen in Nederland aanwezig waren. Deze vluchtelingen konden, ook om militaire redenen niet in de grensprovincies blijven en werden daarom over geheel Nederland verspreid.
Op vrijdag 9 oktober kreeg het provinciaal Comité van Groningen bericht dat een trein kon worden verwacht met 2.000 vluchtelingen. Men vergaderde onder leiding van de Commissaris der Koningin en besloot tijdelijke vluchtoorden in te richten in de stad Groningen. Hiertoe werden uitgezocht:
- De Dresseerschool
- De gymnastiekschool der gemeente in de Parklaan met het Sophiahuis
- Fongers Rijwielfabriek
- De gymnastiekschool der gemeente in de Violenstraat
In de grote zaal van de Vereniging De Harmonie kon het middagmaal worden gebruikt; het eten werd gereedgemaakt in Het Soephuis. Ook werd een Comité van Dames benoemd om de Belgische gasten aan tafel te bedienen. Er werd nog meer geld ingezameld; het beschikbare bedrag steeg tot ongeveer f 25.000.- Inmiddels was ook een Comité van Huisvesting opgericht en vele particulieren boden aan Belgen in huis op te nemen, gratis of tegen een kleine vergoeding (het motto was liefdadigheid - geen kostwinning). De stad werd daartoe verdeeld in 12 kluften.Toen bericht werd ontvangen dat Belgische en andere vluchtelingen naar Groningen zouden komen werden er advertenties geplaatst om betaalde en onbetaalde logies te vinden. Er kwamen ruim 300 aanbiedingen binnen voor gratis logies en bijna 300 voor huisvesting tegen vergoeding. In de vluchtoorden werd onderzoek ingesteld wie in Groningen moesten blijven en wie in de provincie konden worden ondergebracht. Per kaartsysteem werd geregeld welke gastgezinnen voor vergoeding in aanmerking kwamen; deze vergoeding was per week voor een man
f 4.-; voor een vrouw f 3,50 en voor een kind van 10 t/m 14 jaar f 2,80; voor een kind van 5 t/m 9 jaar f 2,10 en voor een kind jonger dan 5 jaar f 1,- Soms moest iets extra’s worden uitgekeerd, bijvoorbeeld in verband met versterkende middelen of ‘omdat de levensstandaard van de vluchtelingen iets boven het gemiddelde lag’.
Bron http://www.wereldoorlog1418.nl/vluchtelingen/verslag-groningen.htm
Mijn opa, Jacob Woudsma, heeft bij hem thuis ook vluchtelingen opgenomen, die hij in 1920 met zijn vrouw in België is op gaan zoeken.

Daarvoor had hij een paspoort nodig.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten